Wat zijn de procedures voor het inhuren van een incassobureau in Rotterdam?

1. Hoe lang duurt de incassoprocedure?

De termijnen die incassobureaus aanhouden, verschillen enorm. Sommige bureaus starten na 8 dagen al het juridisch traject, waar andere incassobureaus eerst drie maanden proberen via aanmaningen de rekening voldaan te krijgen. Een korte werkperiode levert wellicht snel geld op, maar je kunt de klant daarmee ook tegen je in het harnas jagen.

2. Wat doet het bureau aan klantbehoud en hoe verloopt de communicatie met jouw klant?

Het is goed om de klant even te laten schrikken, zodat hij de openstaande rekening betaalt. Maar het is niet de bedoeling dat de klant zo bang wordt van jouw bedrijf, dat hij werkelijk nooit meer met je in zee wil en het zijn vrienden- en klantenkring ook afraadt. Sommige bureaus bieden bijvoorbeeld een ‘laatste sommatie’ aan. Op het briefpapier van het incassobureau krijgt de wanbetaler dan een laatste kans om – zonder extra kosten – alsnog de rekening te voldoen.

3. Wat betaalt jouw klant aan het incassobureau?

Niet alleen jij maakt kosten voor het inschakelen van het incassobureau, ook de klant moet meer betalen als je de factuur uit handen geeft aan een bureau. Het is slim om te informeren welke kosten hier voor de klant mee gemoeid zijn. Want hoge bijkomende incassokosten tegen een relatief laag te vorderen bedrag, dragen niet bij aan het behoud van een goede klantrelatie.

4. Welke werkwijze hanteert het bureau bij een kruisbetaling?

Op het moment dat jij de openstaande factuur overdraagt aan het incassobureau, betaalt de wanbetaler alsnog de rekening. Het is niet helemaal duidelijk of de klant betaalt naar aanleiding van de incassoprocedure of dat het stom toeval is, maar er lijkt sprake te zijn van een kruisbetaling. Hoe gaat het incassobureau daar mee om? Vanaf welk moment moet jij of de klant extra kosten betalen aan het incassobureau?

Bron: Invorderingsbedrijf